JAPANSK AKOYA
Akoya i dag
Akoya Pearls Oyster
Akoya-perler henter faktisk navnet sitt fra Akoya-østersen. Det vitenskapelige navnet på Akoya østers er Pinctada Fucata. I dag avles de fleste østers i settefiskanlegg. Omtrent 20 dager gamle blir østerslarvene spyttet og klamrer seg til stasjonære gjenstander. Spatten blir overført til en barnehage til de når seks måneders alder. I disse utviklingstidene dyrker perlebøndene også plankton for å gi næring til disse babyøstersene. I en alder av seks måneder flyttes østersene fra barnehagen til spesialiserte kurver hvor de pleies når de modnes i løpet av de neste 18 til 30 månedene. I en alder av to til tre år er østersen klar til å bli kjerneformet.
Vekst av Akoya-perler
Etter kjernedannelse behandles Akoya-østersen nøye i løpet av de neste åtte til 24 månedene. Østersen produserer den beste perlemor i vanntemperaturer mellom 59 og 68 grader Fahrenheit. Kaldere vann muliggjør langsommere, strammere og mer skinnende perlemor. Havet rundt Japan er kaldere, så de fleste japanske Akoya har en tendens til å vokse sakte i 12 til 24 måneder. I Kina har vannet en tendens til å være varmere, så perlemor dannes raskere. Som et resultat har Akoya en tendens til å bli høstet raskere også.
Høsting av Akoya
Akoya høstes best i de kalde vintermånedene. Etter høsting og rengjøring er perlene klare til å bearbeides. Hver gård har en tendens til å spesialisere seg i ett spesifikt størrelsesområde. I tillegg krever etterbehandlingsprosedyrene massive investeringer i infrastruktur. Som et resultat av dette har de fleste foredlere direkte kontrakter med flere gårder.
Perler Kjernedannelse
Før kjernedannelse bremses den enkelte østers metabolisme til en dvaletilstand. Dette tar omtrent tre måneder. Østersen blir deretter kjerneformet av en dyktig og spesialutdannet tekniker. En spesiallaget perle og et stykke donormantelvev settes forsiktig inn i østersens gonad. Dette snittet er veldig lite og denne kirurgiske prosedyren er veldig delikat. De beste perlene for kjernedannelse laget av amerikanske ferskvannsmuslinger.
Bildekilde: www.britannica.com
Behandling av Akoya
Nøye behandling av Akoya kan ta mellom to uker og seks måneder. Akoya er nøye behandlet for å få frem deres naturlige skjønnhet. Behandlingen skal ikke skade perlen. Japanerne har hatt nesten et århundre med prosesseringserfaring som har resultert i mange patenterte og hemmelige teknikker. Kineserne er relativt nye i Akoya-kulturen, fra slutten av 1980-tallet. Dyrking, prosessering og miljøfaktorer gir raskere vekst og prosessering. Svarte og mørkere Akoya-prosesser forekommer også på dette tidspunktet.